در اواخر قرن ۱۹ زمین شناسان متوجه اهمیت و لزوم جدا کردن تقسیمات زمان زمین شناسی و سنگها رسوبی نموده در طول زمان شدند. بر همین اساس واحدهای چینه شناسی را به واحدهای زمانی و واحدهای زمانی سنگ شناسی تقسیم نمودند. واحدهای زمانی سنگ شناسی به ترتیب عبارتند از:
بیوزون
سادهترین و اولین واحدی که در تقسیم بندی زمان طبقات رسوبی به کار میرود، بیوزون است. بیوزن میتواند مجموعه رسوباتی را شامل شود که در آن یک گونه فسیلی جانوری با ارزش چینه شناسی مشخص قرار داشته باشد.
اشکوب
۱٫بعد از بیوزن واحد بزرگتری که از لحاظ زمانی- سنگی به کار میرود، اشکوب است. اشکوب شامل مجموعه طبقات مربوط به رسوبات دریایی با فسیلهای شاخص است که در مکان معینی دقیقا مطالعه شده است.
۲٫معمولا نام اشکوب را از اسم محلی که اولین بار مطالعه شده است گرفته و یکی پسوند «ian» به آن اضافه میکنند. مثلا اشکوب لوتسین از کلمه لوتس نام قدیمی شهر پاریس گرفته شده است.
۳٫هر اشکوب چند بیوزون را شامل میشود. به عنوان مثال اشکوب کامپانین در حوضه پاریس از دو بیوزون تشکیل گردیده است. چنانچه یک اشکوب شامل بیوزنهای متعدد باشد آن را به زیر اشکوب تقسیم میکنند. واحد اصلی کرونوستراتیگرافی که در مطالعات چینه شناسی مورد استعمال بیشتری دارد، اشکوب است.
سیستم
۱٫مجموعه چند اشکوب یک سیستم را به وجود میآورد. نام هر سیستم از نام یک ناحیه مشخص ، یا سری رسوبات به خصوص و یا از نام فسیلهای خاص اشتقاق مییابد.
۲٫به عنوان مثال در حالت اول در دوران پالئوزوئیک نام سیستم دونین از ناحیه دون ، (Devon) واقع در جنوب غرب انگلستان و در دوران دوم سیستم ژوراسیک از ناحیه ژورا (Jura) واقع در بین آلمان و فرانسه گرفته شده است.
۳٫در حالت دوم نام سیستم کربنیفر از رسوبات کربندار (ذغالدار) و همچنین نام سیستم کرتاسه از کلمه یونانی کرتا به مفهوم رسوبات کربناته مشتق شده است.
۴٫سرانجام در حالت سوم دوره نومولیتیک که یک زیر سیستم به شمار میرود و مترادف پالئوژن است، نامش از فسیل نومولیتس اخذ گردیده است.
۵٫بعضی از سیستمها به زیر سیستم نیز تقسیم شده است. مثلا سیستم ژوراسیک به زیر سیستمهای لیاس ، دوگر و مالم تقسیم شده است.
دوران (Erathem)
سرانجام چند سیستم یک دوران را تشکیل میدهند. که تعریف دوران بر اساس دلایل و شواهد دیرینه شناسی ، چینه شناسی ، تغییرات مهم در عالم جانوری و گیاهی یا به عبارت دیگر تکامل موجودات و همچنین دورههای کوهزایی است.
زمین شناسی تاریخی از دو کلمه Historical به معنی تاریخی و Geology به معنی زمین شناسی گرفته شده است.
دید کلی
زمین شناسی تاریخی ، شاخه مهمی از علم زمین شناسی است که از تاریخ تحولات و تکامل تدریجی زمین و حیات وجود در آن از ابتدای تشکیل تا به امروز بحث مینماید. از این رو زمین شناسی تاریخی ارتباط بسیار نزدیکی با چینه شناسی ، فسیل شناسی و ژئوکرونولوژی دارد. سیر تحولات پوسته زمین اعم از قارهای و اقیانوسی ، منشا و موقیت قبلی و اولیه قارهها ، زمان جدایش آنها ، تشکیل اقیانوس ، منشا حیات و سیر تکاملی آنها در زمانهای مختلف زمین شناسی ، همچنین کوهزاییها و زمان آنها ، از جمله فرآیندهایی هستند که در طول تاریخ زمین رخ دادهاند و در تقسیم بندی عمر زمین به دورههای زمین شناسی نقش اساسی دارند.
روش زمین شناسی تاریخی آن است که از طریق مطالعه ساختمان کنونی ، اثرات و شواهد پدیدههای مختلف به چگونگی وقوع و شکل گرفتن آنها پی برده میشود. اطلاعات حاصل از یادگیری تاریخ زمین بسیار با ارزش است. برای مثال امروزه زمین شناسان دریافتهاند که نفت و گاز اغلب بر روی گنبدهای نمکی تجمع پیدا میکنند و یا ذغال سنگها معمولا در آب و هوای گرم و مرطوب و محیطهای مردابی بوجود میآیند، از طریق مطالعه گذشته زمین میتوان به چنین محیطهای رسوبی و یا آب و هوای دیرینه پی برده و در نتیجه راه را برای اکتشاف منابع مذکور هموار نمود.
تاریخچه زمین شناسی تاریخی
•انسان از بدو خلقت میکوشیده که محیط خود را بشناسد، انسان اولیه از مشاهده پدیدههایی مانند : زلزله ، آتشفشان و باد و باران به تفکر پرداخته و برای بقای زندگی تلاش نموده تا محیط خود را بهتر بشناسد. زمین شناسی تاریخی یکی از شاخههای متنوع زمین شناسی است که همزمان با پیشرفت این علم بر اهمیت آن افزوده شده است.
•ویلیام اسمیت (۱۸۳۹-۱۷۶۹) مهندس معدن طی تجربیات ۲۴ ساله خود علم چینه شناسی و زمین شناسی تاریخی را بنیانگذاری نمود. وی به پدر چینه شناسی معروف شده است.
•انتشار کتاب تئوری زمین) توسط جیمز هاتن توجه مردم را به اهمیت مطالعه زمین و تاریخ آن جلب نمود. هاتن نشان داد که فسیلها بقایای حیات گذشته بوده و برای تعیین سن نسبی زمین میتوان از آنها استفاده نمود.
•بعد از کشف مواد رادیواکتیو در اوایل قرن جدید برای تعیین سن زمینی و تنظیم جدول زمانی آن از این مواد استفاده شد. تئوری تکتونیک صفحهای وگنر (۱۹۱۵) به حل مسائل مهم زمین شناسی کمک زیادی نمود.
•با اینکه امروزه اطلاعات زیادی از زمین و تحولات آن کسب شده است، ولی مسائل دیگری نیز لاینحل باقی مانده که کشف و حل آنها بر عهده زمین شناسان جوان خواهد بود.
▪ هیدرومتئورولوژی (Hydrometeorology) یا آب و هواشناسی
کاربرد هواشناسی را در مسائل هیدرولوژی مورد بررسی قرار میدهد. به عبارت دیگر هیدرومتئورولوژی را میتوان علمی دانست که درباره مسائل مشترک بین هواشناسی و هیدرولوژی بحث میکند.
▪ لیمنولوژی
علم مطالعه آبهای داخل خشکی (دریاچهها و برکهها و …) را لیمنولوژی (Limnology) گویند. در این رابطه خصوصیات فیزیکی ، شیمیایی ، و بیولوژیکی آب تودههای آب موجود در داخل خشکیها مورد مطالعه قرار میگیرد.
▪ کرایولوژی
یخ شناسی یا کرایولوژی (Cryology) علمی است که در آن خصوصیات مختلف آب در حالت جامد (برف یا یخ) بررسی میشود. به زبان دیگر کرایولوژی علم یخ شناسی و بررسی یخچالهاست هرچند یخچال شناسی نیز امروزه خود علم جداگانهای را تشکیل میدهد.
▪ ژئوهیدرولوژی (geohydrology)
به معنی هیدرولوژی آبهای زیرزمینی یا علم مطالعه آبها در زیر زمین است که در مقابل آن علم مطالعه آب در سطح زمین که هیدرولوژی آبهای سطحی گفته میشود قرار دارد. غالبا دو واژه ژئوهیدرولوژی و هیدروژئولوژی باهم اشتباه میشوند. اما در اولی تکیه بر هیدرولوژی و در دومی تکیه بر زمین شناسی میباشد. در فارسی برای مطالعه آب در زیر زمین از واژه هیدروژئولوژی استفاده میشود.
▪ پوتامولوژی
رودخانه شناسی یا پوتامولوژی (Potamology) مسائل مربوط به جریان آب در رودخانه را مورد بررسی قرار میدهد در این رابطه تاکید بر جنبههای فیزیکی موضوع است تا بیولوژیکی آن.
▪ هیدروگرافی
علم مطالعه وضعیت و خصوصیات فیزیکی آب بخصوص در رابطه با مسائل کشتیرانی را هیدروگرافی (Hydrography ) گویند. مطالعه جزر و مد در دریاهای آزاد و نوسانات سطح آب و نیز موج شناسی در قلمرو این علم قرار دارد.
▪ هیدرومتری
آب سنجی که به آن هیدرومتری (Hydrometry) نیز گفته میشود. علم اندازه گیری آب و مسائل مربوط به آن میباشد، در واقع این علم سنجشهای مختلف مرکز آب ، مقادیر جریان و موارد مشابه به آن را در برمیگیرد.
▪ اقیانوس سنجی
در علم اقیانوس سنجی (Oceanolography) خصوصیات فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژیکی و دیگر ویژگیهای اقیانوس و دریاهای آزاد مورد مطالعه قرار میگیرد. این علم خود بخشی از دانش وسیع اقیانوس شناسی (Oceanology) به شمار میآید.
● کاربردهای هیدرولوژی
امروزه این علم در طراحی و طرز عمل سازههای هیدرولیکی نظیر سدهای ذخیرهای و انحرافی ، کانالهای آبیاری و زهکشی و پل ، مهندسی رودخانه و کنترل سیلاب ، آبخیزداری ، جاده سازی ، طراحی تفرجگاه مسائل بهداشتی و فاضلاب شهری و صنعتی و زمینههای زیست محیطی بطور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.
● ضرورت این علم (هیدرولوژی)
هر سال به سطح خشکیهای کره زمین حدود ۱۱۰۰۰۰ کیلومتر مکعب آب بصورت نزولات جوی فرو میریزد در عوض ۷۰۰۰۰ کیلومتر مکعب آن بصورت تبخیر خارج میشود. تفاوت این دو رقم ۴۰۰۰۰ کیلومتر مکعب است که منابع تجدید شونده آب را تشکیل میدهند. مقدار سرانه آب تجدید شونده در سطح دنیا رقمی حدود ۷۴۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر است. اما این مقدار بطور یکنواخت تقسیم نشده است.
متخصصان هیدرولوژی رقم ۱۰۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر را مرز کم آبی یک کشور تعیین کردهاند. این رقم در مصر ۳۰ در قطر ۴۰ در لیبی ۱۶۰ در عربستان ۱۴۰ متر مکعب در سال برای هر نفر برآورد شده است. همگی جز کشورهای کم آب محسوب میشوند. در ایران این سرانه ۱۵۰۰ متر مکعب در سال تخمین زده شده است. با این حساب نمیتوان ایران را یک کشور کم آب تلقی کرد. یکی از راههای سازگاری با خشکی استفاده بهینه از منابع آب است. باید سعی کرد که تا حد امکان از ریزشهای جوی ، جریان آبهای سطحی و منابع زیرزمینی به نحو مطلوب استفاده شود و این کار عملی نخواهد بود مگر با شناخت پدیدههای هیدرولیکی.
یشرفت روزافزون علوم منجر به کاربرد روش های نوین در اکتشاف منابع شده است. از جمله این روشها میتوان به مطالعات ژئوفیزیک (لرزه نگاری، ژئوالکتریک، مگنتومتری، گرانیسنجی، زمینگرمایی و رادیواکتیو) اشاره کرد.
در مطالعات ژئوفیزیک با اندازهگیری بعضی از خواص فیزیکی(سرعت امواج، مقاومت الکتریکی، قابلیت مغناطیسی، وزن مخصوص، دما، شدت انتشار اشعههای رادیواکتیو و …) که اختلاف بارز با محیط اطراف دارد به عنوان معیاری برای شناسایی منابع آب، معادن، مخازن هیدروکربوری، پدیدههای زمین شناسی و … استفاده میشوند.
هر کدام از روش های ژئوفیزیکی کاربرد خاصی دارند از آن میان ژئوالکتریک افزون بر اینکه بیشترین استفاده را در اکتشاف منابع آب دارد، نيز میتواند در مطالعات زمینشناسی مهندسی(سد، گسلش، زونهای خرد شده، زمین لغزش، آبرفت، سازه های مهم دیگر مانند نیروگاه، خط لوله پل، تونل و بزرگراه) کاربرد داشته باشد. از مزیت های اساسی این روش، صرفه جویی در زمان و هزینه کم می باشد.
وسائل و تجهيزات :
– دستگاههای ژئوالکتريكTERRAMETER SAS 300C,1000C و بوستر SAS2000
با بکارگيری انواع شيوههاي مقاومتسنجي، پلاريزاسيون القايي و پتانسيل خودزا، ميتوان جنس، ضخامت و نحوة قرارگيري لايههاي زمين را تعيين نمود. كاربرد اصلي در اكتشاف مواد معدني ، آبهای زيرزميني ، تعيين پيسنگ سد، تأسيسات و ابنيه فني است.
– دستگاه چاهنگاري Well logging device
اندازهگيري مقاومت ويژه الكتريكي، پتانسيل خودزا و دما درداخلچاه(لايههاي جدار چاه حاوي سيال)تا عمق۲۰۰ متر.
– دستگاه الكترومغناطيس Electromagnetic device (WADI)
کارکرد دستگاه با امواج VLF و شناسايي محلهاي داراي آنومالي(مناطق آبدار، خشك، مسير قنوات قديمي و كانسارها و…).
– انواع تجهيزات زمينشناسي و آبشناسی
– امكانات سختافزاری و نرمافزارهاي
آدرس تلفن تماس آدرس ایمیل :
اصفهان- نجف آباد- خیابان شریعتی- روبروی سازمان آب و فاضلاب -ساختمان تجاری اداری نیایش-طبقه چهارم- واحد۲۲
09131314401
03142744647
info@zaminpazhohan.com
همه حقوق برای مجموعه آی تی عصرمجازی محفوظ است